Βιοαέριο – Λιπασματοποίηση – Ζωικά Υποπροϊόντα

Οι μονάδες βιοερίου και λιπασματοποίησης λειτουργούν σύμφωνα με τα πρότυπα που αναλύονται στις ακόλουθες εγκυκλίους:

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, απαιτούνται μικροβιολογικές αναλύσεις, τόσο για την αρχική έγκρισή τους  όσο και για τους εν συνεχεία αυτοελέγχους σε πρώτες ύλες (ζωικά υποπροϊόντα ή παράγωγά τους) και σε κατάλοιπα διάσπασης.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται δειγματοληψίες, αναλύσεις και συμμόρφωση των αποτελεσμάτων με θεσπισμένα μικροβιολογικά κριτήρια («πρότυπα»), ως εξής:

Α. Κατάλοιπα διάσπασης από Χωνευτή Βιοαερίου μετά από αναερόβια και θερμική επεξεργασία:

Α. Κατάλοιπα διάσπασης από Χωνευτή Βιοαερίου μετά από αναερόβια και θερμική επεξεργασία:

Escherichia coli: n = 5, c = 1, m = 1 000, M = 5 000 σε 1 g, ή

Enterococcaceae
: n = 5, c = 1, m = 1 000, M = 5 000 σε 1 g και

Salmonella spp.: απουσία σε 25 g: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0

Κατά τη δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας της μονάδας βιοαερίου, το κατάλοιπο διάσπασης θα πρέπει να ελέγχεται κατ΄ ελάχιστον κάθε εβδομάδα, για 4 συνεχείς εβδομάδες, με 4 διαδοχικές δοκιμές για κάθε βακτήριο. Σε περίπτωση αστοχίας ενός εκ των δειγμάτων σε έστω και μία δοκιμή, η διαδικασία των 4 δειγματοληψιών θα πρέπει να επαναλαμβάνεται.


Μετά το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου, οι παραπάνω μικροβιολογικοί έλεγχοι εκτελούνται ως «αυτοέλεγχοι» κάθε εξάμηνο, εφόσον τα ισχύοντα μικροβιολογικά κριτήρια επιβεβαιώνονται.

biogas reactor
biogas reactor

Α. Κατάλοιπα διάσπασης από Χωνευτή Βιοαερίου μετά από αναερόβια και θερμική επεξεργασία:

Escherichia coli: n = 5, c = 1, m = 1 000, M = 5 000 σε 1 g, ή

Enterococcaceae
: n = 5, c = 1, m = 1 000, M = 5 000 σε 1 g και

Salmonella spp.: απουσία σε 25 g: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0

Κατά τη δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας της μονάδας βιοαερίου, το κατάλοιπο διάσπασης θα πρέπει να ελέγχεται κατ΄ ελάχιστον κάθε εβδομάδα, για 4 συνεχείς εβδομάδες, με 4 διαδοχικές δοκιμές για κάθε βακτήριο. Σε περίπτωση αστοχίας ενός εκ των δειγμάτων σε έστω και μία δοκιμή, η διαδικασία των 4 δειγματοληψιών θα πρέπει να επαναλαμβάνεται.


Μετά το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου, οι παραπάνω μικροβιολογικοί έλεγχοι εκτελούνται ως «αυτοέλεγχοι» κάθε εξάμηνο, εφόσον τα ισχύοντα μικροβιολογικά κριτήρια επιβεβαιώνονται.

Β. Σχήμα επικύρωσης εναλλακτικής της παστερίωσης μεθόδου εξυγίανσης κόπρου και ορισμένων ζωικών υποπροϊόντων (ΖΥΠ) κατηγορίας 2 και 3
biological digestion

Β. Σχήμα επικύρωσης εναλλακτικής της παστερίωσης μεθόδου εξυγίανσης κόπρου και ορισμένων ζωικών υποπροϊόντων (ΖΥΠ) κατηγορίας 2 και 3

biological digestion

Β. Σχήμα επικύρωσης εναλλακτικής της παστερίωσης μεθόδου εξυγίανσης κόπρου και ορισμένων ζωικών υποπροϊόντων (ΖΥΠ) κατηγορίας 2 και 3

Γ. Επεξεργασμένη κόπρος και κατάλοιπα διάσπασης μετά από χώνευση χωρίς θερμική επεξεργασία

Γ. Επεξεργασμένη κόπρος και κατάλοιπα διάσπασης μετά από χώνευση χωρίς θερμική επεξεργασία

Escherichia coli: n = 5, c = 5, m = 0, M = 1 000 σε 1 g, ή 

Enterococcaceae: n = 5, c = 5, m = 0, M = 1 000 σε 1 g και

Salmonella spp.: απουσία σε 25 g: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0

biowaste
biowaste

Γ. Επεξεργασμένη κόπρος και κατάλοιπα διάσπασης μετά από χώνευση χωρίς θερμική επεξεργασία

Escherichia coli: n = 5, c = 5, m = 0, M = 1 000 σε 1 g, ή 

Enterococcaceae: n = 5, c = 5, m = 0, M = 1 000 σε 1 g και

Salmonella spp.: απουσία σε 25 g: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0

Στη SCIELAB αναλαμβάνουμε και υλοποιούμε υπεύθυνα τις παραπάνω αναλύσεις.