Βιοαέριο – Λιπασματοποίηση – Ζωικά Υποπροϊόντα
Οι μονάδες βιοερίου και λιπασματοποίησης λειτουργούν σύμφωνα με τα πρότυπα που αναλύονται στις ακόλουθες εγκυκλίους:
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, απαιτούνται μικροβιολογικές αναλύσεις, τόσο για την αρχική έγκρισή τους όσο και για τους εν συνεχεία αυτοελέγχους σε πρώτες ύλες (ζωικά υποπροϊόντα ή παράγωγά τους) και σε κατάλοιπα διάσπασης.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται δειγματοληψίες, αναλύσεις και συμμόρφωση των αποτελεσμάτων με θεσπισμένα μικροβιολογικά κριτήρια («πρότυπα»), ως εξής:
Α. Κατάλοιπα διάσπασης από Χωνευτή Βιοαερίου μετά από αναερόβια και θερμική επεξεργασία:
- Δείγματα συλλέγονται είτε κατά τη διάρκεια της διεργασίας μετασχηματισμού των ζωικών υποπροϊόντων σε οργανικό υπόλειμμα, είτε αμέσως μετά, κατά την έξοδο τους από τον βιοαντιδραστήρα. Για τα δείγματα αυτά ισχύουν τα παρακάτω κριτήρια:
Escherichia coli: n = 5, c = 1, m = 1 000, M = 5 000 σε 1 g, ή
Enterococcaceae: n = 5, c = 1, m = 1 000, M = 5 000 σε 1 g και
- Δείγματα, επίσης, συλλέγονται κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος της αποθήκευσης και πριν τη διάθεση του μετασχηματισμένου οργανικού υπολείμματος, ισχύουν δε τα παρακάτω κριτήρια:
Salmonella spp.: απουσία σε 25 g: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0
Κατά τη δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας της μονάδας βιοαερίου, το κατάλοιπο διάσπασης θα πρέπει να ελέγχεται κατ΄ ελάχιστον κάθε εβδομάδα, για 4 συνεχείς εβδομάδες, με 4 διαδοχικές δοκιμές για κάθε βακτήριο. Σε περίπτωση αστοχίας ενός εκ των δειγμάτων σε έστω και μία δοκιμή, η διαδικασία των 4 δειγματοληψιών θα πρέπει να επαναλαμβάνεται.
Μετά το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου, οι παραπάνω μικροβιολογικοί έλεγχοι εκτελούνται ως «αυτοέλεγχοι» κάθε εξάμηνο, εφόσον τα ισχύοντα μικροβιολογικά κριτήρια επιβεβαιώνονται.
Α. Κατάλοιπα διάσπασης από Χωνευτή Βιοαερίου μετά από αναερόβια και θερμική επεξεργασία:
- Δείγματα συλλέγονται είτε κατά τη διάρκεια της διεργασίας μετασχηματισμού των ζωικών υποπροϊόντων σε οργανικό υπόλειμμα, είτε αμέσως μετά, κατά την έξοδο τους από τον βιοαντιδραστήρα. Για τα δείγματα αυτά ισχύουν τα παρακάτω κριτήρια:
Escherichia coli: n = 5, c = 1, m = 1 000, M = 5 000 σε 1 g, ή
Enterococcaceae: n = 5, c = 1, m = 1 000, M = 5 000 σε 1 g και
- Δείγματα, επίσης, συλλέγονται κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος της αποθήκευσης και πριν τη διάθεση του μετασχηματισμένου οργανικού υπολείμματος, ισχύουν δε τα παρακάτω κριτήρια:
Salmonella spp.: απουσία σε 25 g: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0
Κατά τη δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας της μονάδας βιοαερίου, το κατάλοιπο διάσπασης θα πρέπει να ελέγχεται κατ΄ ελάχιστον κάθε εβδομάδα, για 4 συνεχείς εβδομάδες, με 4 διαδοχικές δοκιμές για κάθε βακτήριο. Σε περίπτωση αστοχίας ενός εκ των δειγμάτων σε έστω και μία δοκιμή, η διαδικασία των 4 δειγματοληψιών θα πρέπει να επαναλαμβάνεται.
Μετά το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου, οι παραπάνω μικροβιολογικοί έλεγχοι εκτελούνται ως «αυτοέλεγχοι» κάθε εξάμηνο, εφόσον τα ισχύοντα μικροβιολογικά κριτήρια επιβεβαιώνονται.
Β. Σχήμα επικύρωσης εναλλακτικής της παστερίωσης μεθόδου εξυγίανσης κόπρου και ορισμένων ζωικών υποπροϊόντων (ΖΥΠ) κατηγορίας 2 και 3
- Έλεγχος δειγμάτων με χρήση κατάλληλων «βιολογικών δεικτών». Μικροβιολογικό κριτήριο για την επικύρωση της εναλλακτικής μεθόδου εξυγίανσης της κόπρου και ΖΥΠ, όπου προβλέπεται, είναι η διαδικασία να επιτυγχάνει μείωση:
- Κατά 5 log10 του Enterococcus faecalis ή της Salmonella Senftenberg
- Κατά 5 log10 θερμοανθεκτικών ιών
- Κατά 5 log10 θερμοανθεκτικών παρασίτων
Β. Σχήμα επικύρωσης εναλλακτικής της παστερίωσης μεθόδου εξυγίανσης κόπρου και ορισμένων ζωικών υποπροϊόντων (ΖΥΠ) κατηγορίας 2 και 3
- Έλεγχος δειγμάτων με χρήση κατάλληλων «βιολογικών δεικτών». Μικροβιολογικό κριτήριο για την επικύρωση της εναλλακτικής μεθόδου εξυγίανσης της κόπρου και ΖΥΠ, όπου προβλέπεται, είναι η διαδικασία να επιτυγχάνει μείωση:
- Κατά 5 log10 του Enterococcus faecalis ή της Salmonella Senftenberg
- Κατά 5 log10 θερμοανθεκτικών ιών
- Κατά 5 log10 θερμοανθεκτικών παρασίτων
Γ. Επεξεργασμένη κόπρος και κατάλοιπα διάσπασης μετά από χώνευση χωρίς θερμική επεξεργασία
- Μικροβιολογικός έλεγχος σε δείγμα που συλλέγεται κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την επεξεργασία, θα πρέπει να συμμορφώνεται με τα παρακάτω κριτήρια:
Escherichia coli: n = 5, c = 5, m = 0, M = 1 000 σε 1 g, ή
Enterococcaceae: n = 5, c = 5, m = 0, M = 1 000 σε 1 g και
- Μικροβιολογικός έλεγχος σε δείγμα που συλλέγεται κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος της αποθήκευσης, θα πρέπει να συμμορφώνεται με τα παρακάτω κριτήρια:
Salmonella spp.: απουσία σε 25 g: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0
Γ. Επεξεργασμένη κόπρος και κατάλοιπα διάσπασης μετά από χώνευση χωρίς θερμική επεξεργασία
- Μικροβιολογικός έλεγχος σε δείγμα που συλλέγεται κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την επεξεργασία, θα πρέπει να συμμορφώνεται με τα παρακάτω κριτήρια:
Escherichia coli: n = 5, c = 5, m = 0, M = 1 000 σε 1 g, ή
Enterococcaceae: n = 5, c = 5, m = 0, M = 1 000 σε 1 g και
- Μικροβιολογικός έλεγχος σε δείγμα που συλλέγεται κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος της αποθήκευσης, θα πρέπει να συμμορφώνεται με τα παρακάτω κριτήρια:
Salmonella spp.: απουσία σε 25 g: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0
Στη SCIELAB αναλαμβάνουμε και υλοποιούμε υπεύθυνα τις παραπάνω αναλύσεις.