Μικροβιολογικές Μελέτες

Στη SCIELAB σχεδιάζουμε και υλοποιούμε κατάλληλα και αξιόπιστα πρωτόκολλα μικροβιολογικών δοκιμών, προσαρμοσμένα στις ανάγκες σας, ακολουθώντας τα πλέον ενδεδειγμένα ευρωπαϊκά αλλά και διεθνή Πρότυπα (EN / ISO Standards)

Δοκιμές Σταθερότητας – Διατηρησιμότητας

Δοκιμές Σταθερότητας – Διατηρησιμότητας

Σκοπός των δοκιμών είναι να προσδιοριστεί το διάστημα μετά την παραγωγή κατά το οποίο ένα συσκευασμένο τρόφιμο διατηρεί σε αποδεκτό επίπεδο τις οργανοληπτικές, φυσικοχημικές και μικροβιολογικές του ιδιότητες (προδιαγραφές) όταν συντηρείται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Για τα περισσότερα προσυσκευασμένα τρόφιμα που διακινούνται στην Ε.Ε. θα πρέπει να περιγράφονται τόσο το διάστημα, όσο και οι συνθήκες συντήρησης εφόσον είναι ιδιαίτερες, καθώς αποτελούν «υποχρεωτικές» ενδείξεις (Καν. (ΕΕ) αριθ. 1169/2011). Μάλιστα, για τα μικροβιολογικώς ευαλλοίωτα τρόφιμα σε ειδικές συσκευασίες, όπως σε κενό ή σε τροποποιημένη  ατμόσφαιρα, προβλέπεται να φέρουν ενδείξεις με οδηγίες διαχείρισης τόσο για πριν όσο και για μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους.

Στα μικροβιολογικώς ευαλλοίωτα τρόφιμα,  επίσης, αντί της ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας αναγράφεται τελική ημερομηνία ανάλωσης, μέχρι την οποία οφείλουν να διατηρούνται  κατάλληλα και ασφαλή, ενώ μετά την παρέλευσή της αντιμετωπίζονται νομοθετικά ως «μη ασφαλή» ακόμα κι αν εξακολουθούν να παραμένουν κατάλληλα για κατανάλωση.


Με την υπεύθυνη καθοδήγηση της SCIELAB, μπορείτε να σχεδιάσετε και τεκμηριώσετε τις πιο ενδεδειγμένες ενδείξεις διατηρησιμότητας για τα ευαλλοίωτα προϊόντας σας, ανάλογα με το είδος τους και τις εμπορικές συνθήκες.

Σωστές ενδείξεις διατηρησιμότητας σημαίνει:

Δοκιμές Προκλητής Μικροβιακής Ασφάλειας ή Αλλοίωσης

Δοκιμές Προκλητής Μικροβιακής Ασφάλειας ή Αλλοίωσης

Συσκευασμένα τρόφιμα ενοφθαλμίζονται με γνωστούς πληθυσμούς είτε αλλοιογόνων μικροβίων, όπως ζυμομύκητες, είτε παθογόνων βακτηρίων (Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Clostridium perfringens κλπ.) που καταμετρούνται καθόλη τη διάρκεια της συντήρησης τους. Σκοπός της τεχνητής μόλυνσης είναι να διαπιστωθεί αν σε συγκεκριμένες συνθήκες οι μικροοργανισμοί αναστέλλονται, επιβιώνουν ή αναπτύσσονται.

Με σωστό σχεδιασμό προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα που χρησιμοποιούνται για την επικύρωση των προδιαγραφών και των μεθόδων παραγωγής των προϊόντων.

Συγκεκριμένα:

Ανάλογες δοκιμές μπορούν να γίνουν:

Με την υπεύθυνη καθοδήγηση της SCIELAB, μπορείτε να επιτύχετε τους παραπάνω στόχους, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στο προϊόν σας, μειώνοντας το εμπορικό άγχος και διασφαλίζοντας μεγάλη οικονομία πόρων κατά τον αυτοέλεγχο.

Δοκιμές Αποτελεσματικότητας Μικροβιοκτόνων / Απολυμαντικών

Δοκιμές Αποτελεσματικότητας Μικροβιοκτόνων / Απολυμαντικών

Σκοπός των δοκιμών είναι η τεκμηρίωση της μικροβιοκτόνου δράσης προϊόντων που χρησιμοποιούνται σε κλινικό, κτηνοτροφικό ή βιομηχανικό περιβάλλον ως βιοκτόνα, απολυμαντικά ή αντισηπτικά μέσα.

Η τεκμηρίωση μπορεί να αφορά τον προσδιορισμό του μικροβιοκτόνου αποτελέσματος του προϊόντος σε συγκεκριμένο πληθυσμό μικροβίων έναντι παραμέτρων όπως η συγκέντρωση, η θερμοκρασία ή και ο χρόνος δράσης του.

Χρησιμοποιώντας πιο σύνθετα πρωτόκολλα μπορούμε να μελετήσουμε το μικροβιοκτόνο αποτέλεσμα έναντι της φυσικής μικροβιακής χλωρίδας, του είδους των ρύπων αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών συγκεκριμένων επιφανειών (phase 2, step 2) καθώς και του προτεινόμενου τρόπου εφαρμογής τέτοιων προϊόντων.

Με την υπεύθυνη καθοδήγηση της SCIELAB, μπορείτε να σχεδιάσετε και να τεκμηριώσετε την αποτελεσματικότητα των προϊόντων σας, προσδιορίζοντας τις πιο ενδεδειγμένες συνθήκες εφαρμογής τους (efficacy & cost effectiveness).

EN 14885:2022 – Chemical disinfectants and antiseptics – Application of European Standards for chemical disinfectants and antiseptics